Защо кучетата се страхуват от фойерверки?

Ноем 19, 2020 823

Неочаквани, силни и страшни, фойерверките карат много кучета да се тревожат и страхуват! 
Но, ако можем да идентифицираме и разберем защо нашите кучета се страхуват, можем по-добре да им помогнем и да ги успокоим.

 

Защо кучетата се страхуват от фойерерки?

 

Харесва ли ви да гледате фойерверки? Ярки, вълнуващи и забавни за хората, фойерверките са знак за празнуване!  За Вашето куче обаче, фойерверките могат да бъдат много предизвикателни и страшни!

Има много причини, поради които фойерверките са толкова страшни за кучетата. Например, защото те имат такъв чувствителен слух, че дори и когато са на закрито звуците са по-силни за тях и ще бъдат по-объркващи, отколкото за Вас.
За съжаление нашите кучета не могат да ни говорят, за да ни разкажат как се чувстват. Разбирането на причините, поради които кучето Ви реагира по начина, по който го прави е първата стъпка да го успокоите.

 

   1. Фойерверките са неочаквани и изненадващи!

Колко пъти се е случвало пиратка или друга силна фойерверка да те накара да скочиш? Дори и за хората шумовете, създадени от фойерверки, могат да бъдат внезапни и неочаквани - дори когато знаете, че идват!
За Вашето куче, което не знае какво се случва, изненадата може да бъде много по-лоша. Фойерверките изглежда идват изневиделица и всеки взрив ще бъде шок, което ще накара кучето Ви да се чувства застрашено и извън контрол.
За повечето кучета инстинктът им ще бъде да бягат, да се скриват и да избягат от това, което чувстват като опасност. Така че, не е изненадващо, ако кучето Ви винаги изчезва зад или под мебелите, когато има силни шумове!
Надявайте се, че след като шумът спре и Вашето куче усети, че опасността е отминала би трябвало да се върне към обичайното си поведение.

 

   2. Фойерверките са страшни!

 

Ако кучето Ви е особено чувствително на звукове или се страхува от силни шумове, реакцията му на фойерверки може да бъде по-екстремна. Понякога, шумът може да предизвика много по-голям поведенчески и психологически отговор при кучетата.

Това може да изглежда подобно на паническа атака, така че внимавайте за следните признаци:

● Сноване напред назад, изпускане, потрепване или треперене
● Придържа се към Вас или остава наблизо за увереност
● Много скимтене или лаене
● Ушите назад, покриване на ушите и скриване зад или под мебелите
● Опитва се да избяга
● Уриниране в дома, въпреки че е извеждано навън
● Загуба на апетит и отказ от храна

Тези признаци са знак, че кучето ви се страхува прекалено много. Въпреки, че никой не обича да вижда кучето си по този начин, важно е да можете да разпознаете кога кучето е в труден момент, за да можете да помогнете!

   3. Силните шумове при фойерверки могат да създадат фобия

Ако вашето куче е чувствително към фойерверки и много се страхува от силни шумове, с течение на времето то може да свърже други събития със своя страх.
Например, ако кучето Ви е имало лошо преживяване или редовно се бори със силни шумове, това може да се превърне в по-силна фобия, свързана с шума. Поради това е важно да разберете как да успокоите кучето си и да ограничите реакцията на страха от ранна възраст, за да предотвратите появата на фобия от шум.
В идеалния случай предотвратяването трябва да започне, когато то е още кученце - по време на социализиращото си обучение, за да се гарантира, че може да се справя със силните или изненадващи шумове, които среща, когато вече е възрастно.

Как да успокоите Вашето куче?

Има начини да утешите кучето си, за да предотвратите ужаса  от фойерверки!
Например: 

    • Създайте му  удобно и безопасно пространство 
    • Разсейвайте го с играчки и храна
    • Създайте някакъв фонов шум
    • Затворете  вратите и прозорците, за да се маскират външните звуци.
    • Бъдете до него

Тези съвети са добри начини за ограничаване на тревогата от фойерверки
 и могат да ви помогнат да успокоите кучето си. 

Паралелно с това, използвайте  ADAPTIL® Калм дифузер в дома. Включете го поне една седмица преди очакваното събитие и го оставете да действа поне месец. Употребата на ADAPTIL  улеснява значително справянето с подобни стресови ситуации, защото освобождава "успокояващи послания", създава комфорт, кара кучето Ви да се чувства в безопасна и сигурна среда.
https://www.adaptil.com/bg/Kuche/ISKAM-DA-POMOGNA-NA-KUCHETO-SI-PRI-SILNI-SHUMOVE

Разбира се, ако всички горепосочени съвети не работят достатъчно и Вашето куче показва сериозно безпокойство, винаги се консултирайте с Вашия ветеринарен лекар за допълнителна помощ и съвет.

Защо кучетата се страхуват от фойерверки?

Споделете:


Напишете коментар: