ВНИМАНИЕ! КЪРЛЕЖИ! Ухапванията от кърлежи могат да бъдат с фатален край за кучетата!

Ап 17, 2019 2796

Нови изследвания доказват, че кърлежите са способни да предадат причинители на смъртоносни заболявания много по-бързо, отколкото се смяташе досега. Всъщност, много скоро след като кърлежа се забие и започне да се храни от кучето, вече има риск от инфекция. Както всички стопани знаят, кучетата са магнит за кърлежи!

Важно е да предпазите вашето куче от кърлежи и да претовратите ухапване!


Тежки заболявания, като бабезиоза( позната още като пироплазмоза) могат да бъдат предадени на кучето по време на засмукване на кръв от кърлеж. Бабезиозата е паразитно заболяване, причинено от паразит, наречен Babesia. Причинителя се предава чрез ухапване от кърлежи: те засмукват Babesiа от инфектирани животни и могат да я предадат на здрави кучета, чрез кръвосмучене. Един път попаднал в кръвта на кучето, този малък паразит атакува и разрушава червените кръвни клетки, причинява тежка анемия и усложнения, които може да са фатални. Бабезиозата е опасно заболяване!

Подобрете защитата от кърлежи на Вашето куче

Докато се появят някакви клинични признаци, кучето ви вече може да е под голяма заплаха. Превенцията е ключът! Проверявайте кучето си ежедневно за кърлежи, особено след разходки и игра навън. Отстранявайте кърлежите възможно най-бързо! Вие често ще ги почувствате, преди да ги видите. Помнете, че кърлежите са много малки, привлечени от тъмни и влажни области, затова не забравяйте да проверявате ушите, под мишниците, слабините, между пръстите на краката и под опашката. Кърлежите също са по-склонни да се прикрепят към части, където кучето е по-трудно да се почеше.

Може да има разлика от куче до куче, но обикновено отнема няколко дни (около 5-10) след ухапване, преди болестта да стане видима. Първите признаци на бабезиоза обикновено са промяна в настроението на кучето: необичайно залежаване или тъжен поглед, трябва да ви накарат да гледате по-внимателно своя космат приятел. Бледите лигавици или кървавата урина вече показват тежка фаза. Ако подозирате бабезиоза, не чакайте и отидете при вашия ветеринарен лекар! Колкото по-скоро болното куче е под ветеринарни грижи, толкова по-добре и по-скоро ще се възстанови.

Веднага премахнете кърлежите от кучето и се консултирайте с вашия ветеринарен лекар!

Нови изследвания за заболявания, предавани от кърлежи

Досега учените смятаха, че предаването на бабезиоза става 2 до 3 дни след прикрепването на кърлеж. Последните изследвания обаче, които са по-близо до реалните условия доказват, че това не винаги е така. Кърлежите могат да предадат бабезиоза за по-малко от 8 часа от ухапването, а може би и по-рано. Това е много по-бързо от колкото се смяташе досега! Ето защо е от решаващо значение да се действа преди ухапване от кърлежи.

  1. Винаги проверявайте кучето след разходка, особено в гори и места с висока трева
  2. Кърлежите могат да предадат опасната болест бабезиоза за по-малко от 8 часа след ухапване
     


 

Не всички продукти за защита от външни паразити са еднакви!

Изключително важно е да използвате противопаразитен продукт, който не само убива кърлежите, но предотвратява засмукването на кръв.  

Пипети с репелентно действие чрез „ ефект на горещите крака“ и много бърза скорост на убиване са чудесен избор за защита. Те не само убиват кърлежите след кратко време, но ги отблъскват при контакт. Таблетките за външни паразити и много други пипети нямат това действие – при тях кърлежите се забиват, преди да умрат и възможността за предаване на заболяване, като Бабезиоза е много по-голяма.

Пипетите от НОВО ПОКОЛЕНИЕ като VECTRA 3D действат директно върху козината на кучето, без да проникват в кръвообращението както таблетките и някои други спот-он продукти.

Попитайте вашият ветеринарен лекар за новите пипети с репелентно действие и бърз акарициден ефект! Изберете най-добрата защита за вашето куче!

Vectra 3D води до фатален край за кърлежите

ВНИМАНИЕ! КЪРЛЕЖИ! Ухапванията от кърлежи могат да бъдат с фатален край за  кучетата!

Споделете:


Напишете коментар: