ВНИМАНИЕ ДИРОФИЛАРИОЗА!

Авг 09, 2019 5658

Знаете ли, че едно ухапване от комар може да зарази кучето Ви с дирофилариоза?

Дирофилариозата е опасно заболяване причинявано от Dirofilaria Immitis (сърдечен червей).

Дирофилариозата може да бъде смъртоносна за кучето Ви!

Лечението е сложно, рисковано и скъпо!

Научете повече за дирофилариозата и как да се предпазите!

 

Сърдечната дирофилариоза е потенциално смъртоносно заболяване, причинявано от Dirofilaria immitis (сърдечен червей) - паразитни  червеи от групата на нематодите (кръгли червеи). 

 

Заразяват се кучета, котки и други бозайници като вълци, лисици, порчета, а в редки случаи и хора.

 

Дирофилариозата се среща във всички области на България, като честотата на заболяването достига до 16% (1, 2) от популацията на кучетата и проблемът ескалира все повече поради ниската степен на профилактика. 

 

ЖИЗНЕН ЦИКЪЛ НА ДИРОФИЛАРИЯТА

Когато в кучето живеят възрастни червеи те се размножават отделяйки в кръвта микроскопични ларви /микрофиларии/. 

Ако комар ухапе  куче с дирофиларии, заедно с кръвта той поема и микрофиларии. 

През следващите 10-14 дни поетите микрофиларии се развиват в комара до ларви, способни да заразят нов гостоприемник.

Хапейки, комарът пренася ларвите до ново куче. 

Ларвите мигрират в кръвоносната система на кучето. За 6-7 месеца те достигат сърцето и белодробните артерии, където се развиват до зрели паразитни червеи на свой ред произвеждащи микрофиларии.

Сърдечните червеи достигат до 30 см дължина и могат да живеят в кучето 5 до 7 години. 

Така всеки сезон те са резервоари за разпространение на заболяването.

 

(схемата със жизнения цикъл на дирофиларията)

 

КАКВИ СА ПРИЗНАЦИТЕ НА ДИРОФИЛАРИОЗАТА?

Кучетата могат да проявят симптоми години след като са били заразени. До тогава, обаче, дирофилариите бавно увреждат белите дробове и сърцето.

Признаците на заболяването може да включват слаба, но постоянна кашлица, отказ от движение, слабост дори и след лека активност, понижен апетит, загуба на тегло. 

Постепенно притокът на кръв през засегнатите артерии се затруднява все повече и може да настъпи сърдечна недостатъчност. Най-честия признак за това е събирането на течност в коремната кухина и подуване на корема. 

Ако броят на паразитите е твърде голям той може да доведе до блокиране на потока на кръв през сърцето и белите дробове, което е животозастрашаващо и е известно като кавален синдром.

Признаците му могат да включват внезапно затруднено дишане, бледи венци, тъмно-червена или с цвят на кафе урина и нежелание или невъзможност за движение. 

Повечето кучета с кавален синдром не оцеляват без хирургическо отстраняване на паразитите.

 

/снимка на сърце с дирофиларии/

 

КАК СЕ ОТКРИВА?

Наличието на паразитите се открива чрез кръвен тест. Въпреки това, обаче, при съмнения може да се наложи допълнително ехографско изследване, рентгенова снимка, или да се повтори кръвното изследване.

 

ГОДИШНО ИЗСЛЕДВАНЕ

Изследване за дирофилариоза трябва да бъде правено веднъж годишно в началото на всеки профилактичен сезон (март-април), за да е сигурно, че профилактиката е била ефективна.

 

Понякога може да се наложи да направите повече от едно изследване годишно, например ако знаете, че сте пропуснали обезпаразитяване, сменили сте обезпаразитяващото средство или кучето ви има признаци за дирофилариоза.

 

Ако заболяването се открие в по-ранен етап лечението може да бъде по-лесно и с по-малки усложнения.

 

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО?

Без лечение, дирофилариозата ще се влоши и доведе до сериозни заболявания. Освен ако няма медицински противопоказания за лечение, то трябва да бъде проведено. 

Лечението, обаче, също крие определени рискове за кучето тъй като мъртвите паразити могат да нанесат допълнителни поражения на белите дробове и пулмонарните артерии. 

Преди лечението трябва да бъдат извършени обстоен преглед, ренгенография и кръвни изследвания, за да се оцени нивото на риск за кучето. 

За да се избегнат усложнения ветеринарният лекар ще ви даде подробна информация преди началото на лечението.

Лечението продължава няколко месеца, като през този период активността на кучето трябва да бъде ограничена /поставяне в клетка, с изключение на кратки извеждания/.  В противен случай има риск от усложнения или дори смърт, защото разграждащите се паразити в кръвния поток причиняват възпаление или запушване на кръвиносни съдове.

Въпреки, че лекарството е много ефективно срещу възрастните форми на дирофиларията, някои кучета може да не бъдат напълно излекувани с един курс на лечение.

Кучето трябва да бъде тествано за дирофилариоза 6 месеца след приключване на лечението, за да се докаже, че всички паразити са убити. Ако тестовете все още са положителни може да се наложи последващо лечение.

 

ИМА ЛИ РИСК ЗА ХОРАТА?

Заразяването на хората с Dirofilaria Immitis рядко води до заболяване тъй като ларвите немогат да се развият до възрастни паразити. 

Много по сериозно е заразяването с Dirofilaria Repens (подкожна дирофилариоза). Според последни данни в България (2) заразяването на кучета с Dirofilaria Repens достига до 7-8%, което създава реален риск за хората и налага стриктна профилактика.

 

КАК ДА ЗАЩИТИМ ДОМАШНИТЕ СИ ЛЮБИМЦИ!

 

По препоръка на ЕSCCAP (Европейски научен съвет по паразитите при домашните любимци) в ендемичните райони на заболяването, какъвто е България, е задължителна профилактиката веднъж на всеки 30 дни, поне от април до ноември – активния сезон за комарите. 

Излючително важно е да не пропускате третиране! 

Профилактиката е лесна  с NexGard Spectra!

NexGard Spectra  е противопаразитен препарат, който защитава едновременно срещу най-често срещаните паразити - бълхи, кърлежи, дирофиларии, гастроинтестинални нематоди, анкилостоми и камшичести червеи.  

Той е под формата на вкусна хапка, лесна за даване на кучето. За разлика от спот-он формите, при него няма опасност от отмиване на препарата при плуване и къпане на кучето, както и риск от намалено действие поради неправилно поставяне.

Попитайте ветеринарния си лекар за повече информация!

 

ДИРОФИЛАРИОЗА ПРИ КОТКИТЕ

Котките също са застрашени от дирофилариозата, като дори и един паразит при тях може да предизвика смърт. Те, обаче, не са резервоар на заболяването, тъй като при тях възрастните паразити рядко произвеждат микрофиларии. 

Лечение на дирофилариоза при котките все още няма. Единствената защита е профилактиката. 

Вече лесно можете да защитите своята котка срещу всички основни вътрешни и външни паразити, включително и дирофилария с Broadline–обезпаразитяващо средство от ново поколение, под формата на спот он, който се напкапва директно върху кожата. 

(1) д-р Киркова и колектив, ФВМФ, Тракийски университет, гр. Стара Загора, 2007г.

(2) д-р Милен Костадинов, ветеринарни клиники Новет, национално проучване 2011

 

ВНИМАНИЕ ДИРОФИЛАРИОЗА!

Споделете:


Коментари:

Напишете коментар: