Пътуване, шумни гости, оставяне в хотел по празниците... Как се отразява всичко това на Вашата котка?

Ян 02, 2019 883

 

 

 Коледните и Новогодишни празници обикновено са свързани с радост, очакване и еуфория за хората.

 Дали това е така и за домашните любимци?

 Голяма част от котките се чувстват по-скоро стресирани и уплашени от всичко, което се случва около тях през тези празнични дни. Обикновени неща могат да разстроят вашето  коте. Например: появата на нови хора, пътуване с кола, оставянето им сами вкъщи, попадане на ново място, силен шум и фойерверки.

 Всяка ситуация на стрес може да доведе до различни проблеми с поведението на вашия четириног любимец. Tова е резултат от стремежа му да се справи със ситуацията.

 

 

 

 Как да помогнете на вашите любимци да се справят със стреса в различни ситуации по естествен и безопасен начин?

 Разработени са специални продукти, които съдържат феромони и доказано намаляват поведенческите проблеми при кучета и котки.

 Какво са феромоните и как действат на поведението?

 Феромоните са естествен химичен сигнал, който животното отделя за себе си или себеподобни. Така, то предава определено съобщение . Отделни части от тялото излъчват различни феромони. Те се различават от хормоните. В зависимост от функцията им, има различни видове феромони -териториални, сексуални, успокояващи и предупреждаващи. Те се долавят само от конкретното животно  и  други животни от същия вид, което влияе на тяхното поведение. Не се долавят от хора, защото са видово специфични.

 Феромоните се долавят чрез специфичен орган (Якобсонов), разположен в небцето. Чрез подушване от въздуха, те достигат до него. В този орган, феромоните активират рецептори, които предават информацията на центрове в мозъка, контролиращи емоциите и предизвикват бързи физиологични и поведенчески промени. Тези ефекти са подсъзнателни и не се контролират от животното. 

 Продуктите от гамата Feliway® Classic съдържат синтетичен аналог на котешки лицев феромон или „маркера на щастие“. Котките го отделят естествено, когато се чувстват комфортно в своята среда. Всеки път, когато котката трие муцуна в даден предмет или хора, тя оставя следа от феромона.Така тя маркира своята територия, където се чувства сигурна и в безопасност. Feliway е съвършено копие на естественитe секрети, които са общи за всички котки. Когато феромоните от Feliway се използват в средата, която обитава котката, те осигуряват същия ефект на комфорт както естествените такива.

 Feliway® доказано намалява признаците на стрес и успокояват котките по естествен начин!

 Създадени след задълбочен анализ на множество проби от естествени секрети на котки  от различни породи, различен пол и различен полов статус (некастрирани и кастрирани мъжки и женски животни). Съдържат клинично изпитани феромони и се препоръчват от водещи специалисти по поведението в цял свят. Не са седатив или транквилант. Феромоните са безопасни за домашните любимци и хората, когато се използват съгласно препоръките за употреба.

 Всяко животно е уникално и резултатите може да варират. Може да се наложат допълнителни действия за промени в поведението и околната стреда. Препоръчва се и консултация с ветеринарен лекар.

Повече информация на: www.feliway.com/bg

 

 

.

Пътуване, шумни гости, оставяне в хотел по празниците...  Как се отразява всичко това на Вашата котка?

Споделете:


Напишете коментар: