Паразитите пренасят заболявания! Защитете вашето куче и себе си

Май 05, 2018 3108

Бълхи, кърлежи, комари и пясъчни мухи: с удоволствие се гощават с кръвта на вашия приятел-кучето. Ухапванията от тези паразити не само причиняват болка, сърбеж, възпаление, но и пренасят сериозни заболявания, някои от които опасни и за хората. Какви са рисковете и какво можете да направите, за да осигурите най-добрата защита на вашия домашен любимец?

 

Лаймска болест, лайшманиоза, дирофилариоза и кърлежов енцефалит са само някои от сериозните и понякога смъртоносни заболявания, които могат да бъдат пренесени от външни паразити. Някои бълхи, кърлежи, комари, мухи, наистина са преносители на бактерии, вируси, паразити, които могат да инфектират вашия домашен любимец по време на кръвосмучене.

 

Такъв например е смъртноносният сърдечен червей- дирофилария. Само едно ухапване от инфектиран комар може да предаде ларва на този паразит. Тя се развива и расте бавно,  придвижва се към сърцето на кучето, където драстично повлиява нормалното му функциониране- понякога с фатален край за домашния любимец.

 

 

Пясъчните мухи са по-малки летящи насекоми, които могат да предадат лайшманиоза. Това сериозно заболяване атакува вътрешните органи на кучето( черен дроб, лимфни възли, бъбреци и др.)

 

 

 

 

image38.pngКърлежите могат да бъдат също толкова опасни. С нарастването на глобалното затопляне и все по-мобилния начин на живот тези вредители се разпространяват в повече региони и държави и остават активни за по-дълго време, дори през зимата. Кучетата са естествени магнити за кърлежи. Тези паразити се крият в тревата преди да се закачат на първия бозайник, който минава покрай тях и да се наместят удобно в предпочитана от тях област на тялото (вътрешна страна на бедро, слабини, подмишници). Веднъж попаднали там, те започват да се хранят с кръв. По време на кръвосмученето, кърлежът може да предаде заболяване.

Например бабезиозата, наричана също пироплазмоза, унищожава червените кръвни клетки на кучето. Това може да доведе до сериозни и понякога дори фатални усложнения, като анемия, чернодробно и бъбречно отравяне.

Кърлежите са преносители и на Лаймска болест. Първоначално, червеното петно е единствената индикация за ухапване. То е лесно да се забележи на светла кожа, но много по-трудно на тъмна кожа, която е по-често при кучета. Няколко седмици или месеци по-късно, вашето куче може да прояви признаци: куцота, вялост, проблеми със сърдечната или нервната система. Лаймската болест става все по-опасна , тъй като се разпостранява все повече всяка година, и дори може да бъде предадена на хора.

Вие трябва да сте бдителни и за бълхите. Много кучета развиват алергия към ухапването им, което може да доведе до зачервяване, загуба на козина, сърбеж и други кожни проблеми. Бълхите могат да бъдат носители и на тения. Тъй като вашето куче се чеше по зачервените места, после ближейки се може да сдъвче и погълне бълхи и така да вкара  паразита в тялото си, допринасяйки за разпостранението му и чрез фекалии.

 

Профилактика навреме е ключът към защитата на вашето куче!

Няма нужда да се страхувате от тези рискове – просто трябва да бъдете отговорни и да действате! Вашият ветеринарен лекар може да ви препоръча пипети от ново поколение, които ще защитят вашият домашен любимец ефективно. Тези бързо действащи пипети отблъскват при контакт и предпазват от ухапване от бълхи, кърлежи, комари и пясъчни мухи.

Бързо действащите пипети като Vectra3D убиват паразитите, преди да имат възможността да ухапят. Репелентното действие на пипетата създава “ефект на горещите крака“, паразитите чувстват парене под краката си, падат и умират бързо след контакта с кожата или козината на кучето БЕЗ да ухапят. По този начин се допринася за спирането на разпространението на болести, пренасяни от вектори! Уверете се, че сте избрали продукт, който е лесен за нанасяне, действащ цял месец за всички паразити и водоустойчив.  

Тези пипети от ново поколение ви връщат спокойствието, което ви позволява да давате на вашите домашни любимци всички целувки и ласки, които заслужават!

 

 

Не всички продукти действат по еднакъв начин на външните паразити.

Само съвременните пипети като Vectra3D са ефективни едновременно срещу бълхи, кърлежи, комари и пясъчни мухи. Те действат много бързо и предотвратяват ухапването от паразити и предаването на заболявания. Те не само убиват паразитите, но ги отблъскват при контакт. Хапчетата за външни паразити и много други пипети нямат това действие. Vectra3D действа директно върху кожата и козината. Паразитът няма нужда да всмуква кръв, за да поеме активните съставки на продукта.

Попитайте Вашият  ветеринарен лекар за пипетите от ново поколение Vectra3D!

 

 

 

Паразитите пренасят заболявания!  Защитете вашето куче и себе си

Споделете:


Напишете коментар: